Plotter kopen

Het kan soms moeilijk zijn om de juist keuze te maken bij de aanschaf van een plotter. Plotters zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo zijn er A1 plotters (24 inch plotters), A0 plotters (36 inch plotters) maar ook grotere formaten zoals 42 inch plotters, 44 inch plotters en 60 inch plotters.

Met de onderstaande informatie proberen wij een aantal dingen iets duidelijker te maken om zo de keuze gemakkelijker te maken.

Heeft u vragen? dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Wat voor een soort plotter heeft u nodig?

Bent u op zoek naar een technische plotter of een grafische plotter / foto printer?
Technische plotters worden veel gebruikt in de CAD en GIS wereld. Bijvoorbeeld voor het afdrukken van lijntekeningen, bouwtekeningen, patronen en andere ontwerpen.

Een grafische plotter vereist een betere prestatie op het printen van grotere kleurvlakken en het verwerken van complexe gegevens. Deze plotters worden dan ook veelal gebruikt voor het afdrukken van foto’s, reclame uitingen, posters, banners en andere grafische uitingen.

Tips en informatie over een plotter kopen.

Een plotter is hetzelfde als een printer. De term plotter is een oude term uit de tijd dat tekeningen nog geplot werden met een pen. Inmiddels zijn dit allemaal printers geworden met de komst van nieuwe technieken.

Een A1 plotter en een A0 plotter zijn dus het zelfde als een A1 / A0 printer. De prijsverschillen tussen de twee plotters lijken vrij groot. Maar in de praktijk valt dit reuze mee. Een A0 plotter wordt standaard geleverd met een onderstel en een opvangbak. Bij A1 plotters is die meestal een optie en moet deze los bijbesteld worden. Daarnaast zijn de kosten voor de inktcartridges voor A1 plotters en A0 plotters hetzelfde. Als hier een prijsverschil in zit dan is dit meestal door het soort inkt en de grootte van de inktcartridge.

Wilt u graag A1 afdrukken maken? Dan kan dit op een A1 printer maar het kan ook op een A0 printer of zelfs groter. Zo kunt u ervoor kiezen om een A1 print te maken op A0 plotterpapier. Dan snijd u na het printen de overtollige randen af. U kunt ook een rol A1 papier in de A0 printer laden en direct op A1 formaat afdrukken.

Verschillende formaten A1 plotterpapier en A0 plotterpapier

Los van het soort papier (coated of uncoated), zijn er ook verschillende formaten A1 papier en A0 papier op rol. Zo bestaat er A1, A1 oversize, A0 en A0 oversize papier. Maar wat is nou het verschil?
A1 papier op een rol heeft een breedte van 594 millimeter. Omdat de printer een printmarge heeft om afdrukken te maken, kunt u hierdoor nooit exact een A1 formaat drukken. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van A1 oversize papier. Dit papier is 610 millimeter breed (24 inch). U kunt dit papier in alle A1 printers / 24 inch printers gebruiken. omdat dit papier breder is vallen de printmarges buiten de breedte afmeting van een A1 print.

Hetzelfde geld voor A0 papier. A0 papier heeft ook een A0 oversize papier. De breedte van een standaard A0 papier rol is 841 millimeter. A0 oversize papier is 914 millimeter breed. U kunt op een A0 oversize formaat papier wel A0 kaders drukken, omdat ook hier de printmarges buiten de breedte van een A0 papier afmeting valt.

Tips voor het kopen van een plotter:

Op een A0 printer kunt u ook A0 kaders printen door A0 oversize plotterpapier te gebruiken. Dit papier is iets breder dan A0 formaat waardoor u een geheel A0 formaat kunt printen. Op A0 formaat papier gaat dit niet omdat printers een printmarge van enkele millimeters nodig hebben. A0 oversize papier is 36 inch plotterpapier.

Hetzelfde gaat op voor een A1 printer. Deze kan gebruik maken van A1 oversize papier (24 inch plotterpapier), waardoor er A1 kaders geprint kunnen worden.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€50

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag geleverd.

Installatieservice + advies

Wij helpen u graag bij het installeren en geven u graag deskundig advies.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, vooruit betalen, Bancontact of op rekening.